SEZGI A’ZOLARI FAOLIYATINING BUZILISHI VA UNING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Norbekova , Nigora (Effective scientific journals, 2025)
Mazkur maqolada inson organizmida sezgi a’zolarining tutgan o‘rni, ularning fiziologik asoslari hamda faoliyatining buzilishi bilan bog‘liq muammolar har tomonlama tahlil qilingan. Ko‘rish, eshitish, teri sezgisi, hid va ta’m bilish tizimlarining normal ishlashi insonning jismoniy, ruhiy va ijtimoiy salomatligini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etishi asoslab berilgan. Maqolada sezgi a’zolari faoliyatining buzilish sabablari tug‘ma va orttirilgan omillar kesimida yoritilib, ekologik muammolar, ishlab chiqarishdagi zararli omillar, zamonaviy texnologiyalardan ortiqcha foydalanish va noto‘g‘ri turmush tarzining salbiy ta’siri ilmiy jihatdan tahlil etilgan. Shuningdek, sezgi buzilishlarining inson salomatligiga ko‘rsatadigan fiziologik, psixologik va ijtimoiy oqibatlari ochib berilgan. Sezgi a’zolari kasalliklarining oldini olishda sanitariya-epidemiologiya xizmatining nazorat va profilaktik tadbirlaridagi o‘rni alohida ta’kidlangan. Ishlab chiqarish va ta’lim muassasalarida gigiyenik me’yorlarga rioya qilish, shovqin, chang va kimyoviy moddalar ta’sirini kamaytirish orqali sezgi a’zolari kasalliklarining oldini olish imkoniyatlari ko‘rsatib berilgan. Maqolada, shuningdek, sog‘lom turmush tarziga amal qilish, muntazam tibbiy ko‘riklardan o‘tish, to‘g‘ri ovqatlanish va zararli odatlardan voz kechish sezgi a’zolari salomatligini mustahkamlashning muhim omillari sifatida asoslangan. Tadqiqot natijalari sezgi a’zolari faoliyatining buzilishlarini erta aniqlash va ularning oldini olish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.