FITOGORMONLAR VA O‘SIMLIK RIVOJLANISHINING FIZIOLOGIK ASOSLARI - Musurmonova , Gulxayo; Mamatkulova , Iroda (Effective scientific journals, 2025)
Ushbu tezisda fitogormonlarning o‘simliklar o ‘sishi va rivojlanishidagi ahamiyati, ularning turlari hamda fiziologik vazifalari keng yoritilgan. Auksin, sitokinin, gibberellin, etilen, abssiz kislota, brassinosteroid va fuzikoksinlarning o‘simlik hayotiy jarayonlariga ta’siri ilmiy manbalar asosida tahlil qilingan. Fitogormonlar o‘rtasidagi muvozanat o‘simliklarning normal o ‘sishi va stressga chidamliligini ta’minlashi ta‘kidlangan. Tezisda Bunium persicum (qora zira) o‘simligida fitogormonlarning in vitro sharoitdagi roli alohida o‘rganilgan. Turli olimlar tomonidan olib borilgan tadqiqotlar misolida gormonlarning urug‘ uyqu holatini buzish, urug‘ unuvchanligini oshirish va kallus hamda tugunak hosil bo‘lishiga ta ‘siri ko‘rsatib berilgan. MS, WPM va boshqa oziqa muhitlarida o ‘simlik o ‘sishi regulyatorlarining samaradorligi solishtirilgan. Olingan natijalar fitogormonlarning biotexnologiya va qishloq xo‘jaligida muhim ahamiyatga ega ekanligini tasdiqlaydi.