RAQAMLI IQTISODIYOTDA SUNʼIY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARINING IJTIMOIY-IQTISODIY SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Turakulova , Orasta (Effective scientific journals, 2025)
Ushbu maqolada raqamli iqtisodiyot sharoitida sun’iy intellekt texnologiyalarini joriy etishning ijtimoiy-iqtisodiy samaradorligini baholash masalalari tadqiq etilgan. Tadqiqotda sun’iy intellektning tranzaksion xarajatlarni kamaytirish va mehnat unumdorligini oshirishdagi multiplikativ ta’siri neoklassik hamda institutsional iqtisodiyot nazariyalari prizmasi orqali tahlil qilingan. Shuningdek, texnologik taraqqiyotning ijtimoiy oqibatlari, xususan, mehnat bozoridagi kognitiv qutblanish va tarkibiy ishsizlik xatarlari ko‘rib chiqilgan. Maqola yakunida O‘zbekiston iqtisodiyotining demografik xususiyatlarini hisobga olgan holda, inson kapitalini transformatsiya qilish va ijtimoiy-iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash bo‘yicha strategik tavsiyalar ilgari surilgan.