XIZMAT SAMARADORLIGINI BAHOLASH KO‘RSATKICHLARI VA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH DARAJASI - Toshpo‘latov , Sherzod (Effective scientific journals, 2026)
Mazkur maqolada xizmatlar samaradorligini baholash mezonlari hamda raqamli texnologiyalardan foydalanish darajasi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik kompleks tarzda tahlil qilinadi. Zamonaviy iqtisodiyotda xizmatlar sohasi yalpi ichki mahsulotning muhim qismini tashkil etib, uning samaradorligini oshirish dolzarb masalaga aylangan. Ayniqsa, raqamli texnologiyalar – sun’iy intellekt, katta ma’lumotlar (Big Data), bulutli hisoblash (cloud computing) va raqamli platformalar xizmatlar sifatini oshirishda muhim rol o‘ynaydi. Tadqiqotda xizmat samaradorligini baholash uchun iqtisodiy, ijtimoiy va texnologik ko‘rsatkichlar tizimi ishlab chiqilgan. Shuningdek, raqamli texnologiyalarni joriy etish darajasining xizmat sifati, tezligi va mijozlar qoniqishiga ta’siri o‘rganilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, raqamli transformatsiya xizmatlar samaradorligini sezilarli darajada oshiradi, xarajatlarni kamaytiradi va mijozlarga xizmat ko‘rsatish sifatini yaxshilaydi.