BARQAROR RIVOJLANISH SHAROITIDA YASHIL IQTISODIYOTNING BANDLIKKA TA’SIRI: XALQARO TENDENSIYALAR VA O‘ZBEKISTON MISOLIDA TAHLIL - Eshboyeva , Madina; Eshboyev , Temur (Effective scientific journals, 2026)
Ushbu maqolada yashil iqtisodiyotga o‘tish jarayonining bandlikka ta’siri nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Xalqaro ilmiy manbalar asosida “yashil ish o‘rinlari” (green jobs) konsepsiyasi, iqlim siyosati va resurs samaradorligi fonida mehnat bozoridagi tarkibiy o‘zgarishlar yoritiladi. Shuningdek, O‘zbekistonda 2019–2030 yillarga mo‘ljallangan yashil iqtisodiyotga o‘tish strategiyasi doirasida bandlik uchun imkoniyatlar hamda risklar tahlil qilinadi. Maqolada stat.uz ma’lumotlari asosida muallif tomonidan bajariladigan empirik tahlilni joylashtirish uchun alohida bo‘lim ajratilib, bandlik ko‘rsatkichlari, “yashil” sektorlar (qayta tiklanuvchi energiya, chiqindilarni boshqarish, resurs tejamkor texnologiyalar) va ularning mehnat bozoriga ta’siri bo‘yicha xulosalar chiqarish mexanizmi taklif etiladi.