HAYVONLARDA RANGLI PARDA VA TOMIRLI PARDA ANOMALIYALARI - Avezimbetov , Shavkat; Kalenderov , Azat; Omirzakov , Gayratdin (Effective scientific journals, 2025)
Ushbu tadqiqot it va mushuklarda rangli parda (iris) va tomirli parda (choroid) anomaliyalarini aniqlash, ularning morfologik va klinik xususiyatlarini o‘rganish maqsadida o‘tkazildi. Tadqiqot obyekti sifatida turli yosh va zotdagi 15 it va 10 mushuk tanlandi. O‘zbekiston sharoitida mavjud bo‘lgan vositalar — oftalmoskopiya va vizual tekshiruv — yordamida rangli va tomirli parda holati baholandi. Histopatologik tahlil pigment epitelining tarqalishi, iridotsiklial to‘qimalar va tomir endoteliyining holatini aniqlashga imkon berdi. Natijalar it va mushuklarda heterokromiya va koloboma eng ko‘p uchraydigan rangli parda anomaliyalaridan ekanligini, tomirli parda o‘zgarishlari esa yallig‘lanish bilan bog‘liqligini ko‘rsatdi. Tadqiqot shuni tasdiqladiki, rangli va tomirli parda anomaliyalarini aniqlash klinik diagnostika va davolashda muhim ahamiyatga ega bo‘lib, veterinar oftalmologiyasida ilg‘or tadqiqotlar uchun asos yaratadi.