BUXGALTERIYA HISOBI ORQALI KORXONADA ICHKI NAZORAT TIZIMINI MUSTAHKAMLASH IMKONIYATLARI - Xudoyarov , Rashid (Effective scientific journals, 2025)
Ushbu maqolada buxgalteriya hisobi orqali korxonalarda ichki nazorat tizimini mustahkamlashning nazariy asoslari, usullari va amaliy imkoniyatlari tahlil qilinadi. Ichki nazorat tizimi korxonaning moliyaviy barqarorligini, resurslardan oqilona foydalanishni va firibgarlik xavfini kamaytirishni ta’minlovchi muhim boshqaruv vositasidir. Tadqiqotda buxgalteriya hisobi axborotlarining tahliliy ahamiyati, nazorat mexanizmlarining zamonaviy shakllari va axborot texnologiyalari yordamida ichki nazoratni takomillashtirish yo‘llari ko‘rib chiqilgan. Maqolada O‘zbekiston korxonalarida amalda mavjud buxgalteriya tizimlari misolida ichki nazoratning zaif va kuchli jihatlari aniqlanib, avtomatlashtirilgan hisob tizimlari (1C, ERP, SAP) orqali moliyaviy intizomni mustahkamlash imkoniyatlari asoslab berilgan.