ZARARLI DASTURLARNI ANIQLASHDA MASHINALI O‘QITISH TEXNOLOGIYALARINING ZAMONAVIY VOSITALARI - Abdumalikov, Akmaljon; Qodirova , Laylo; Qarshibayeva , O‘g‘iloy (Effective scientific journals, 2026)
Ushbu maqola zararli dasturlarni aniqlash mashinali o’qitish texnologiyalari va ularning zamonaviy vositalarining amaliy tadqiqi keltirilgan. Zararli dasturlarning mohiyati, turlari va IoTga ta’sirini tahlil qilib, mavjud aniqlash usullarining cheklovlari aniqlandi. Taklif etilgan model hamda tizimli arxitektura mashinali o’qitishning zamonaviy algoritmlari bilan birlashtirishga asoslanadi va IoT qurilmalarida real vaqt rejimida ishlay olishi uchun engil vaznli komponentlardan iborat. Maqola natijalari IoT tarmoqlarida xavfsizlikni ta’minlashning yangi, samarali yo‘nalishini ochib beradi.