XVI–XIX ASRLARDA BUXORO XONLIGIDA DAVLAT BOSHQARUV TIZIMI: SIYOSIY INSTITUTLAR, MA’MURIY TUZILMA VA MARKAZLASHUV JARAYONLARI - Kamolova , Sabrina (Effective scientific journals, 2026)
Mazkur maqolada XVI–XIX asrlarda Buxoro xonligida davlat boshqaruv tizimining shakllanishi va rivojlanishi tahlil qilinadi. Tadqiqotda siyosiy institutlar, markaziy va mahalliy boshqaruv organlari, moliyaviy-huquqiy mexanizmlar hamda markazlashuv jarayonlari ilmiy manbalar asosida o‘rganiladi. Davlat boshqaruvi tizimida amir (xon), qushbegi, devonbegi, qozikalon va boshqa lavozimlarning o‘rni ochib beriladi. Tadqiqot natijalari Buxoro xonligida davlat boshqaruvi islomiy-huquqiy an’analar va mahalliy siyosiy amaliyot uyg‘unligida shakllanganini ko‘rsatadi. Maqolada markazlashuv va mahalliy hokimiyat munosabatlari dinamikasi ham yoritilgan.