KARDIOMIOPATIYALAR. ETIOLOGIYA. TASNIFI VA KLINIK 2 MANZARASI. DAVOLASH USULLARI - Yusupova, Nozima; Usmonov , Islom (Effective scientific journals, 2025)
azkur maqolada kardiomiopatiyalarning etiologiyasi, zamonaviy tasnifi, klinik manzarasi va davolash usullari keng yoritilgan. Kardiomiopatiyalar miokardning strukturaviy va funksional o‘zgarishlari bilan kechuvchi, yurakning mexanik va elektr faoliyatini izdan chiqaruvchi kasalliklar guruhi hisoblanadi. Maqolada birlamchi va ikkilamchi etiologik omillar, jumladan genetik mutatsiyalar, infeksion, metabolik va toksik ta’sirlarning ahamiyati tahlil qilingan. Dilatatsion, gipertrofik, restriktiv va aritmogen o‘ng qorincha kardiomiopatiyalarining klinik xususiyatlari hamda differensial diagnostika jihatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, zamonaviy farmakologik terapiya, invaziv muolajalar va jarrohlik usullarining bemor prognoziga ta’siri yoritilgan. Kardiomiopatiyalarni erta aniqlash va individual yondashuv asosida davolash yurak yetishmovchiligi hamda to‘satdan yurak o‘limi xavfini kamaytirishda muhim ahamiyat kasb etadi.