CHEGIRMALAR SINFLARI. EYLER VA FERMA TEOREMALARI - Ibrohimov , Javohir; Ergashova , Dilshoda (Effective scientific journals, 2025)
Ushbu maqolada modulli arifmetika tushunchalarining asosiy tamoyillari bayon etilgan. Xususan, m modul bo‘yicha chegirmalar sinflari, ularning to‘la va keltirilgan sistemalari, Eyler va Ferma teoremalari, shuningdek modulli ko‘paytirish va qo‘shish amallarining algebraik xususiyatlari yoritiladi. Chegirmalarning uchta turi — eng kichik manfiy bo‘lmagan, eng kichik manfiy va absolyut qiymati eng kichik sistemalari misollar orqali tushuntiriladi. Keltirilgan sistemaning Eyler funksiyasi bilan bog‘liqligi va multiplikativ gruppa hosil qilishi ko‘rsatiladi. Maqolada, shuningdek, taqqoslamalarni yechish bo‘yicha turli misollar, murakkab sonlar uchun psevdotub sonlar xossalari va Eyler teoremasining qo‘llanishi namoyish etilgan. Berilgan misollar yordamida modulli arifmetikaning amaliy qo‘llanishlari oson tushunarli tarzda ochib berilgan.