DAVLAT QARZI VA INFLATSIYANING O‘ZARO TASIRINI HISOBLASHNING USLUBIY ASOSLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Narkuziyev , Anvar (Academic literature, 2026)
Маzkur моnоgrafiya hozirgi vaqtda davlat qarzi va inflyatsiya o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik bugungi global iqtisodiyotda makroiqtisodiy barqarorlikni belgilovchi eng muhim omillardan biri sifatida qaralmoqda. So‘nggi yillarda dunyo mamlakatlarida davlat qarzi keskin oshib bormoqda. Mazkur tendensiya davlat qarzi ortishi va inflyatsiya o‘sishi o‘rtasidagi o‘zaro ta’sirni chuqur tahlil qilish zarurligini ko‘rsatadi. Rivojlanayotgan mamlakatlarda esa bu jarayon yanada sezilarli bo‘lib, fiskal kengayish, tashqi qarzning ko‘payishi va pul-kredit siyosatining cheklanganligi inflyatsion xatarlarni kuchaytirayotganini xalqaro tashkilotlar o‘z hisobotlarida ta’kidlamoqda. Globallashuv va makroiqtisodiy beqarorlik sharoitida davlat qarzi va inflyatsiya o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni ilmiy asosda tahlil qilishga bo‘lgan ehtiyoj tobora ortib bormoqda. So‘nggi yillarda ko‘plab mamlakatlarda iqtisodiy o‘sishni qo‘llab-quvvatlash, ijtimoiy dasturlarni moliyalashtirish va inqiroz oqibatlarini yumshatish maqsadida davlat qarzidan faol foydalanilmoqda, bu esa inflyatsion bosimlarning kuchayishiga olib kelishi mumkin. Моnоgrafiya ko‘tarilgan masalalar, оlib borilgan tahlil natijalari va chiqarilgan хulosalardan ilmiy izlanuvchilar, оliy ta’lim muassasalarining маgistratura bosqichi talabalari, ilmiy tadqiqotchilar va shu sohaga qiziquvchi аmaliyotchi-мutaxassislar keng foydalanishlari mumkin.