OʻZBEKISTONDA ISHSIZLIK DARAJASINI KAMAYTIRISH VA YANGI ISH O‘RINLARINI YARATISH - Axrorov , Elyorjon; Saitov , Sirojiddin (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada O‘zbekistonda ishsizlik darajasini kamaytirish bo‘yicha amalga oshirilayotgan tizimli chora-tadbirlar chuqur tahlil qilinadi. Mehnat bozorining modernizatsiyasi, qayta kasbga tayyorlash dasturlari, o‘zini-o‘zi band qilishni rag‘batlantirish, xizmatlar sektorini kengaytirish va xorijiy bandlik imkoniyatlarini rivojlantirish kabi yo‘nalishlar yoritilgan. Maqolada yangi ish o‘rinlari yaratishning iqtisodiy va ijtimoiy ahamiyati asoslanadi, davlat dasturlari, statistik ko‘rsatkichlar va xalqaro tajribalar orqali ushbu yo‘nalishdagi muvaffaqiyatlar va dolzarb muammolar ko‘rsatib o‘tiladi. Xulosa sifatida esa, ishsizlikka qarshi kurashishning barqaror yo‘llari sifatida innovatsion, inklyuziv va sektoral yondashuvlar muhim ekani ta’kidlanadi. Maqolada bandlik sohasidagi davlat dasturlari, moliyaviy qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari, xizmatlar sektori va raqamli iqtisodiyot orqali yaratilayotgan imkoniyatlar yoritilgan. Mehnat bozoridagi mavjud strukturaviy muammolar, kasbiy moslashuvchanlik, kasb-hunar ta’limining roli, xususiy sektor bilan hamkorlik masalalari ham keng ko‘lamda ko‘rib chiqilgan.