XORIJIY TILNI O‘QITISH TIZIMIDA O‘QUVCHILARNING O‘QISH KOMPETENSIYASINI OSHIRUVCHI INTELLEKTUAL MODUL: KONSEPTUAL MODEL VA ALGORITM - Aliyev , Javohir (Scientific practical conference, 2025)
Maqolada xorijiy tilni o‘qitish jarayonida o‘quvchilarning o‘qish kompetensiyasini rivojlantirishga qaratilgan intellektual modulni yaratish tamoyillari, uning konseptual modeli va algoritmik tuzilmasi tahlil qilinadi. Sun’iy intellekt va tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) texnologiyalaridan foydalanib, o‘quv materiallarini darajalash, matn murakkabligini aniqlash, semantik tahlil, adaptiv mashqlar yaratish, avtomatik baholash va shaxsiylashtirilgan tavsiyalar shakllantirishning zamonaviy yondashuvlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda intellektual o‘qish modulining tarkibiy qismlari, o‘quvchi modeli, moslashuv mexanizmi, algoritmik jarayonlar hamda taklif etilgan tizimning ta’lim samaradorligiga ta’siri ilmiy asosda bayon etilgan. Natijalar modulni xorijiy til o‘rganishning muhim jihatlaridan bo‘lgan o‘qish kompetensiyasini oshirishda yuqori samarali vosita sifatida qo‘llash mumkinligini ko‘rsatadi.