INTERAKTIV MUAMMOLI O‘QITISH SAMARADORLIGINI RAQAMLI KUZATUV ORQALI BAHOLASH METODIKASI - Axmedova , Feruza; Egamov , Umidjon; Xayrullayeva , Madina; Yunusova , Mavluda (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu tezis ishida matematika darslarida muammoli o‘qitishning samaradorligini aniqlash uchun innovatsion yondashuv — interaktiv muammoli o‘qitishning raqamli kuzatuv asosida baholash metodi taklif etiladi. An’anaviy baholash usullari ko‘pincha o‘quvchilarning yakuniy natijalarini test yoki yozma ishlar orqali o‘lchash bilan chegaralanadi. Mazkur metod esa o‘qitish jarayonining interaktiv, kognitiv va ijtimoiy jihatlarini ham o‘z ichiga oladi. Tadqiqotda o‘quvchilarning faolligi, mustaqil fikrlash darajasi, muloqot va hamkorlik ko‘rsatkichlari raqamli kuzatuv jadvallari yordamida qayd etilib, ularning yig‘ma tahlili asosida samaradorlik indeksi (S) hisoblanadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, raqamli kuzatuv asosida olib borilgan muammoli o‘qitish o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash, mantiqiy tahlil, ijodiy yondashuv va hamkorlik kompetensiyalarini rivojlantiradi. Ushbu metod zamonaviy ta’lim texnologiyalarini qo‘llagan holda muammoli o‘qitish samaradorligini obyektiv, raqamli va tizimli baholash imkonini beradi.