FUQAROLIK JAMIYATINI BARPO ETISHDA JAMOATCHILIK NAZORATINING O‘RNI - Hakimov , Orziqul; Abdurasulova , Aziza (Scientific practical conference, 2025)
Fuqarolik jamiyatini barpo etishda jamoatchilik nazorati jamiyatda ijtimoiy adolat barqaror bo‘lishi uchun shaxs, jamiyat va davlat munosabatlarida murosasizlik, tenglik, mas’uliyat va javobgarlik bo‘lishi uchun xizmat qiladigan omildir. U insonning huquq va erkinliklari nafaqat davlat tomonidan kafolatlanishi, balki davlat organlari faoliyatida ularning ustuvor bo‘lishini ta’minlaydi. Va nihoyat, jamoatchilik nazoratining mavjudligi siyosiy hokimiyat, tom ma’noda xalq qo‘lida bo‘lishining ko‘rsatkichi hisoblanadi. Mualliflar ushbu maqolada fuqarolik jamiyatida kishilarning faolligi, ijtimoiy xodisalarga befarq bo‘lmasligi, har bir rahbar xodimning o‘z faoliyatining jamoatchilik nazorati ostida ekanligini teran anglashi zarurligi jamiyat rivojida muhim ahamiyatga egaligi haqida o‘z mulohazalarini bildirgan. SHuningdek, mualliflar jamoatchilik nazoratining sub’ektlariga to‘xtalib ularga fuqarolar hamda ularning muayyan guruhlari, nodavlat notijorat tashkilotlar, fuqarolarning o‘zini-o‘zi boshqarish organlari, siyosiy partiyalar va ommaviy axborot vositalari kiradi. Bulardan tashqari yana bir qancha tuzilmalar borki, ular ham jamoatchilik nazorati olib borishi mumkinligi haqida o‘z fikr va mulohazalarini bayon qilgan.