DAVLAT QARZI VA INFLYATSIYA O‘RTASIDAGI O‘ZARO BOG‘LIQLIKNING NAZARIY ASOSLARI - Narkuziyev , Anvar (Scientific practical conference, 2025)
Mazkur maqolada davlat qarzi va inflyatsiya o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikning nazariy asoslari hamda ularning makroiqtisodiy barqarorlikka ta’siri O‘zbekiston misolida tahlil qilinadi. Tadqiqotda Keynsiy, monetar va fiskal nazariyalar doirasida davlat qarzining pul massasi, byudjet taqchilligi va narxlar darajasi bilan bog‘liqligi yoritilgan. Shuningdek, davlat qarzini monetizatsiya qilish, fiskal dominanta va qarz yukining inflyatsion bosimga ta’siri masalalari ilmiy jihatdan asoslab berilgan. O‘zbekiston sharoitida so‘nggi yillarda davlat qarzi hajmining ortishi bilan bir qatorda inflyatsiya darajasining o‘zgaruvchanligi kuzatilmoqda. Xususan, 2018–2023-yillar davomida davlat qarzining YAIMga nisbati oshib borishi fonida inflyatsiya darajasi o‘rtacha ikki xonali ko‘rsatkichlar atrofida shakllandi. Bu jarayon davlat qarzi, byudjet taqchilligi va pul-kredit siyosati o‘rtasidagi muvozanatning muhimligini ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, davlat qarzining inflyatsiyaga ta’siri uning moliyalashtirish manbalari, qarz tarkibi va fiskal intizom darajasiga bog‘liqdir.