OZIQ-OVQAT TARMOG‘IDA INNOVATSION JARAYONLARNI JORIY ETISH BO‘YICHA RIVOJLANGAN MAMLAKATLAR TAJRIBASI - Ortiqov , Yorqin (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu tezisda oziq-ovqat tarmog‘ida innovatsion jarayonlarni joriy etish bo‘yicha rivojlangan mamlakatlar tajribasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda AQSh, Yevropa Ittifoqi davlatlari, Yaponiya, Janubiy Koreya va boshqa yetakchi mamlakatlarning oziq-ovqat sanoatida raqamlashtirish, avtomatlashtirish, biotexnologiyalarni qo‘llash, “aqlli” ishlab chiqarish tizimlari va barqaror (sustainable) texnologiyalarni joriy etish amaliyoti o‘rganiladi. Shuningdek, innovatsion jarayonlarning mahsulot sifati, ishlab chiqarish samaradorligi, resurs tejash, oziq-ovqat xavfsizligi va iste’molchilar talabiga moslashuvchanlik kabi ko‘rsatkichlarga ta’siri ochib beriladi. Xorijiy tajribalar asosida O‘zbekiston oziq-ovqat tarmog‘ida innovatsion texnologiyalarni kengaytirish, mahalliy korxonalarda “aqlli ishlab chiqarish” elementlarini qo‘llash hamda xalqaro standartlarga mos raqamli boshqaruv tizimlarini shakllantirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqiladi.