TAQSIMOTNING NOMA’LUM PARAMETRLARINI BAHOLASH USULLARINING NAZARIY VA AMALIY ASOSLARI - G‘aniyeva , Dilrabo; Egamberdiyeva , Mohinur (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu ilmiy tezisda ehtimollik taqsimotlarining noma’lum parametrlarini baholash masalasi statistik tahlilning asosiy yo‘nalishlaridan biri sifatida ko‘rib chiqiladi. Parametrlarni baholashning klassik usullari — maksimal ehtimollik baholash (MEB), momentlar usuli, eng kichik kvadratlar usuli, Bayes yondashuvi va zamonaviy kompyuter modellashtirish texnologiyalariga asoslangan algoritmlar atroflicha tahlil qilinadi. Psixologiya, tabiiy va aniq fanlar sohasi bo‘yicha olib boriladigan amaliy tadqiqotlarda ma’lumotlarning noaniqligi, tanlanma hajmining kichikligi, o‘lchov xatoliklari va buzilgan taqsimotlar mavjudligi parametrlarni baholash sifatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli parametrlarni baholashning nazariy asoslari bilan birga, ularning amaliy qo‘llanishi, ustunliklari va cheklovlari ham yoritiladi.