ZAMONAVIY AXBOROT TEXNOLOGIYALARI ASOSIDA XORIJIY TILNI O‘QITISHNING SAMARALI USULLARI - Axmedova , Feruza; Aliyev , Javohir; Abdirasulova , Nargiza; Xayrullayev , Abdusattor (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada xorijiy tilni o‘qitish jarayonida zamonaviy axborot texnologiyalaridan foydalanishning samaradorligi, ularni o‘quv jarayoniga kompleks integratsiya qilish mexanizmlari hamda innovatsion raqamli vositalarning pedagogik imkoniyatlari keng yoritiladi. Tadqiqotda Duolingo, Memrise, LingQ, ELSA Speak kabi platformalarda qo‘llaniladigan sun’iy intellekt texnologiyalarining — Natural Language Processing (NLP), Automatic Speech Recognition (ASR), Text-to-Speech (TTS), adaptive learning algoritmlari, oraliqli takrorlash tizimi (SRS), shaxsiylashtirilgan tavsiya tizimlari va gamifikatsiya modullarining — xorijiy til kompetensiyalarini shakllantirishdagi roli batafsil tahlil qilinadi. Maqolada bu texnologiyalarning tinglab tushunish, talaffuzni to‘g‘rilash, so‘z boyligini kengaytirish, grammatik ko‘nikmalarni mustahkamlash va nutqni avtomatik baholash kabi jarayonlardagi samaradorligi ilmiy asosda o‘rganiladi. Shuningdek, o‘quvchi faoliyati dinamikasiga mos ravishda dars tarkibini real vaqt rejimida moslashtira oladigan adaptiv ta’lim modellarining afzalliklari yoritiladi. Olingan natijalar xorijiy til o‘qitish sifatini oshirishda raqamli ta’lim ekotizimi va sun’iy intellektning ahamiyati ortib borayotganini ko‘rsatadi.