BARQAROR RIVOJLANISH NUQTAI NAZARIDAN CHIQINDISIZ ISHLAB CHIQARISH (ZERO WASTE) MODELINI JORIY ETISH IMKONIYATLARI - Shukurova , Gulnoza (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu tadqiqot barqaror rivojlanish doirasida oziq-ovqat ishlab chiqarish sektorida “Zero-Waste” (chiqindisiz) ishlab chiqarish modelini joriy etish imkoniyatlarini o‘rganadi. Tadqiqotda tarmoqda shakllanadigan asosiy chiqindi oqimlari aniqlanadi, chiqindilarni minimallashtirishni qo‘llab-quvvatlovchi innovatsion texnologiyalar baholanadi hamda Zero-Waste tamoyillarini qo‘llashning iqtisodiy va ekologik afzalliklari tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, Zero-Waste strategiyalarini ishlab chiqarish jarayonlariga integratsiya qilish resurslardan foydalanish samaradorligini sezilarli darajada oshiradi, ishlab chiqarish xarajatlarini kamaytiradi va barqarorlik ko‘rsatkichlarini mustahkamlaydi.