SUG‘URTA KOMPANIYALARINING MOLIYAVIY RESURSLARI SAMARADORLIGINI OSHIRISHDA RISK-MENEJMENTI MEXANIZMINI TASHKIL ETISH - Muxtarov , Botir; To‘g‘izova , Malika (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston sug‘urta bozorida risk-menejment tizimini takomillashtirishning nazariy asoslari, amaldagi holati va rivojlanish istiqbollari tahlil qilingan. Mamlakatda iqtisodiyotni liberallashtirish jarayonlari, global iqtisodiy o‘zgarishlar va pandemiya sharoitida sug‘urta kompaniyalarining risklar bilan ishlash mexanizmlariga ehtiyoj ortib borayotgani ilmiy asosda yoritilgan. Sug‘urta bozoridagi ixtiyoriy va majburiy sug‘urta turlarining nisbati, hayot sug‘urtasining past ulushi, hududiy nomutanosibliklar kabi mavjud muammolar statistik ma’lumotlar asosida tahlil etilgan. Shuningdek, anderrayting, investitsion jarayonlar, qayta sug‘urtalash va operatsion jarayonlarda uchraydigan risklar tasnifi va ularni boshqarishning xalqaro tajribaga asoslangan mexanizmlari ko‘rib chiqilgan. Xususan, Solvency II standartlari, riskga asoslangan kapital tizimi, aktuariy modellar, raqamli risk tahlili va qayta sug‘urtalash bo‘yicha ilg‘or amaliyotlarning O‘zbekiston sharoitida qo‘llash imkoniyatlari asoslab berilgan. Maqola yakunida sug‘urta bozorida risk-menejment tizimini yanada rivojlantirishga qaratilgan ilmiy-amaliy takliflar ilgari surilgan.